Op zoek naar een hondenprofessional?

Op zoek naar een hondenprofessional? Help!


Hoe kun je als hondeneigenaar een hondenprofessional vinden die betrouwbaar is en die kwaliteit biedt? Het is helaas lastig en persoonlijk. Hieronder ga ik in op een aantal factoren. Al gauw zal duidelijk worden dat jouw persoonlijke gevoel en de mate waarin jij achtergrond onderzoek doet, de doorslag zal moeten geven bij het wel of niet benaderen van een professional. Jezelf zo goed mogelijk inlezen en een zoektocht naar zo veel mogelijk achtergrondinformatie valt sterk aan te raden.


Waarschuwing: dit is geen beschermd beroep

Het kan wat mij betreft niet vaak genoeg benadrukt worden. Op het gebied van ‘hondenprofessionals’ – en daarmee doel ik in dit stuk op mensen die geld verdienen via diensten als het geven van hondentraining en gedragstherapie -, bestaat er geen beroepsbescherming! Dit betekent dat werkelijk íedereen zichzelf kan en mag benoemen tot hondentrainer, hondengedragsdeskundige, hondenexpert, hondenspecialist, hondencoach, hondenpsycholoog, hondenfluisteraar, hondengedragstherapeut, kynologisch gedragstherapteut, etc., etc..

Beroepstermen zeggen dus niets over de kwaliteit (zoals kennis & ervaring) van mensen die zichzelf met dergelijke termen profileren.


Hoe zit het met opleidingen en diploma's?

Je moet het je inderdaad afvragen, want net zoals dat je jezelf tot expert mag bestempelen zonder enige vorm van controle of verplichtingen, mag je ook zomaar een school of opleiding uit de grond stampen en mensen opleiden onder jouw naam. Dit gebeurt dan ook heel erg veel in de hondenwereld. Je ziet sommige mensen zichzelf profileren met “opgeleid door Johan Tariluah” (ik verzin maar wat). Wanneer je niks weet over de daadwerkelijke achtergrond van de opleidingen of personen, dan zegt een diploma of keurmerk dus eigenlijk nog vrij weinig over de kwaliteiten van iemand..


Gelukkig bestaan er wel opleidingen die kwaliteit bieden. Dergelijke opleidingen zijn, wanneer het gedragstherapie betreft, op HBO niveau of hoger. Zij vragen van studenten meestal een aantal jaren inzet om uitgebreid te leren over onderwerpen als ethologie, neurobiologie, emoties, welzijn, gedragsleer, medische factoren, het stellen van diagnoses en de vele verschillende vormen van gedragstherapie. Maar zelfs bij deze opleidingen zou ik de vraag stellen: wat is de exacte achtergrond van de docenten en doen zij actief aan bijscholing?


Ik weet uit persoonlijke ervaring dat er opleidingen bestaan (die zeer degelijk overkomen, met een opleidingsinstituut erachter) waarbij de mensen nog zeer achterhaalde theorieën voorgeschoteld krijgen van docenten die zijn blijven hangen in de "zo doe ik het al 40 jaar en het werkt" gedachte. Dat is vreselijk zonde, want over het algemeen hebben ook deze mensen het allerbeste voor met honden, maar door gebrek aan moderne kennis slaan zij de plank soms volledig mis. Datzelfde geldt voor keurmerken waarvan de oprichter of de docenten nooit een opleiding gevolgd hebben of nooit meer zijn bijgeschoold. Een diploma is dus ook lang niet altijd een garantie voor kwaliteit.


Wanneer iemand diploma’s aanhaalt, kijk dan altijd naar wanneer deze persoon voor het laatst is bijgeschoold en zoek ook altijd naar meer achtergrondinformatie over deze opleidingen of keurmerken. Denk hierbij o.a. aan:

  • is er iets van bewijs dat deze persoon dat diploma echt heeft behaald
  • hoe lang hebben deelnemers moeten studeren voor dat diploma
  • welke onderwerpen komen er aan bod
  • is het een instituut die zich bezighoudt met bijscholen en dit ook eist van docenten
  • is de opleiding transparant over wat er globaal aan lesstof/onderwerpen wordt behandeld of kun je nauwelijks informatie vinden over de inhoud?


Beroepsvereringen - wij van wc eend adviseren wc eend?

Ik vrees dat dit op hetzelfde onbetrouwbare verhaal zou kunnen neerkomen wanneer je geen achtergrondinformatie opzoekt, want kwaliteit is ook bij lidmaatschap van een beroepsvereniging niet gegarandeerd. Ook beroepsverenigingen kunnen namelijk worden opgericht door zelfbenoemde professionals of door mensen die allemaal dezelfde achterhaalde opleiding hebben gevolgd.


Toch zijn er wel aantal beroepsverenigingen die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan en die van hun leden eisen dat zij zich blijven bijscholen en dat gedragstherapeuten op zijn minst een HBO opleiding hebben gevolgd (dat is in elk geval iets..). Daarnaast vragen sommige verenigingen van hun leden dat zij een minimaal aantal klanten/casussen behandelen per jaar, waarvan deze klanten ook nog eens door een inspectiedienst benadert zouden kunnen worden om te vragen naar de ervaringen. Dergelijke eisen zou je moeten kunnen vinden in de omschrijving en regelgeving van de betreffende verenigingen.


Kijk dus goed naar wat de voorwaarden zijn voor lidmaatschap en dubbelcheck eventueel ook nog even of een vereniging ook bevestigd dat de persoon in kwestie ook daadwerkelijk lid is!


Recensies, foto's en videos op het internet?

Ja, het is heel goed om te kijken of er iets van recensies, foto’s of videos te vinden zijn van de persoon in kwestie. Dit kan soms zeker informatief zijn, maar let op: wij leven in de 21ste eeuw. Werkelijk álles wat je leest of ziet op het internet, daar mag je altijd je vraagtekens bij zetten. Echt, álles. Zo zijn er zelfbenoemde professionals die hun eigen website volschrijven met de meest lovende recensies van fictieve figuren. Zo zijn er ‘gedragsdeskundigen’ die elke vorm van kritiek of negatieve beoordeling direct verwijderen van hun social media en deze mensen vervolgens blokkeren, waardoor hun social media kanalen er fantastisch en lovend uitzien, vol met ‘ja knikkers’ en ‘volgers’. Dit zijn overigens ook vaak ‘professionals’ die succes garanderen. (Iets waar ik persoonlijk echt van ga huiveren, wetende dat niet alle gedragsproblemen 'gegarandeerd op te lossen’ zijn...) Anderen hebben op youtube de optie om te reageren op hun videos uitgeschakeld, zodat niemand er iets over kan zeggen.


Het is overigens ieder zijn goed recht om een eigen social media kanaal te beheren op een eigen manier (soms zijn bezoekers echt uit op het vervuilen van een pagina waardoor ik er in zulke gevallen nog meer begrip voor krijg), maar social media kan nieuwsgierige bezoekers dus soms een vertekend beeld geven. Het is vooral goed om te beseffen dat dit kan en dat het echt gebeurt.


Er zijn ook ‘professionals’ die lezingen geven waarbij er vanuit het publiek alleen ‘vooraf goedgekeurde of geregiseerde’ vragen gesteld mogen worden, om te voorkomen dat er kritische vragen aan het licht komen en om te zorgen dat alles perfect overkomt. Sommige ‘professionals’ zijn waanzinnig geniaal op het gebied van marketing en PR, maar bieden helaas geen kwaliteit op het gebied van hondentraining of therapie.


Ook videos kunnen tot de kleinste details worden bewerkt en geknipt en geven jou slechts een momentopname die flink vertekend/bewerkt zou kunnen zijn. Helaas….het garandeert dus niets! Teksten als “kijk, deze hond viel vreselijk uit, maar na één training, zie hier het resultaat”….ik trap hier echt niet in en ik hoop dat de lezers van dit stuk hier ook drie keer over na willen denken. Kijk altijd verder en zoek door. Misschien bestaan er wel forums waar mensen hele andere ervaringen gedeeld hebben, bijvoorbeeld (ook niet altijd betrouwbaar natuurlijk, maar het kan ook zomaar wel iets waardevols toevoegen).


Een directe ervaring van iemand die je kent en vertrouwt is aanzienlijk meer waard dan een stukje tekst of een filmpje op het internet.


Kun je dan niets vertrouwen?

Het is lastig, want niks is 100% zeker. Ook schijnbaar goed opgeleide therapeuten kunnen, bijvoorbeeld, plots met een stroomband aan komen lopen en iets voorstellen wat misschien wel tegen jouw gevoel ingaat. Uiteindelijk zal je het zelf moeten ervaren en jouw eigen gevoel moeten volgen, waarbij je (hoop ik!) rekening houdt met het welzijn van jouw hond. Soms kan iemand zonder opleiding goud advies geven en andere keren krijg je de meest bizarre onzin verkondigd op een toon die klinkt alsof het een wet is.


Alles wat ik hier heb geschreven en wat op mijn website staat bevat ook een grote hoeveelheid subjectiviteit en is doordrenkt van mijn eigen persoonlijke visie. De keuze om iets wel of niet aan te nemen, die is en blijft aan jou!


Mijn top 5 tips bij het zoeken naar een professional:

  1. Check of de persoon een opleiding heeft afgerond waarover voldoende achtergrondinformatie te vinden is en waar veel tijd en inzet in geïnvesteerd moet worden.
  2. Wordt er lidmaatschap van een beroepsvereniging genoemd, top! Maar check dan altijd waar deze vereniging voor staat en hoe lidmaatschap tot stand komt.
  3. Gebruik een zoekmachine om verder te zoeken dan alleen de website en social media van iemand zelf. Check bijvoorbeeld ook andere zoekresultaten en of er op andere plekken ook over deze professional geschreven is. (Ook op social media kun je vaak op zoek gaan naar meer achtergrondinformatie)
  4. Neem contact op en stel de volgende vragen:
    Maakt deze professional gebruik van hulpmiddelen en zo ja, welke en waarom?
    Wat zijn de gevolgen voor de hond als deze gewenst gedrag laat zien?
    Wat zijn de gevolgen voor de hond als deze ongewenst gedrag laat zien?
    Welke boeken over hondentraining of gedrag zou je kunnen aanraden?
  5. Volg uiteindelijk vooral jouw eigen gevoel en blijf trouw aan jezelf en aan methodes en manieren van communicatie waar jij je prettig bij voelt. Wanneer een professional iets voorstelt waar jij je niet prettig bij voelt: geef dit dan aan!



    Geschreven door Liselot Boersma, welzijnsdeskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot, november 2016. Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.








    Meer artikelen van HondenLot: